Last van dieren in je tuin? Zo verjaag je ze!

Groeit er eindelijk fruit of groente in je tuin, komt er een kat knabbelen aan je oogst. Of je vindt kattenpoep tussen je mooie planten. Dit zijn allemaal vervelende dingen die gebeuren, doordat er huisdieren van andere in je tuin rondlopen. Je kunt de dieren verjagen door achter ze aan te rennen, maar dit lost het op de lange termijn niet op. Lees daarom in dit artikel alternatieve manieren om dieren te verjagen uit je tuin.

Plaats een dierenverjager

Een dierenverjager is een apparaat met ultrasound en/of knipperlicht. Afhankelijk van welke soort je aanschaft, werkt het op verschillende dieren. Het kan onder andere werken tegen katten, knaagdieren, vogels, muizen en honden. Het apparaat werkt met een bewegingssensor. Als het apparaat een beweging opmerkt produceert de dierenverjager lichtsignalen en frequentie tonen. Per apparaat verschilt het hoeveel bereik het heeft. Het kan daardoor nodig zijn om meerdere dieren jagers te plaatsen. Je kunt de dierenverjager op verschillende (kilohertz) kHz instellen. Dit is de hoogte van het geluid. Voor katten en honden gebruik je een andere hoogte kHz dan voor bijvoorbeeld muizen. Dit geluid vinden ze erg vervelend, waardoor ze uit de buurt van het apparaat blijven. Naast deze mogelijkheden kan je ook kattenschrik gebruiken. Dit bestaat vaak uit korrels met een geur, die katten niet fijn vinden.

Plaats buitenverlichting in je tuin

Het is belangrijk dat je het goed in de gaten hebt wanneer er een ongewenst dier in je tuin loopt. Constant in je tuin kijken is natuurlijk niet te doen. Je kan bijvoorbeeld een bewegingssensor- of melder plaatsen in je tuin. Kies een bewegingsmelder die een grote detectiezone heeft, zodat de bewegingsmelder alle bewegingen in je tuin opmerkt. Het kan ook nodig zijn om meerdere bewegingsmelders te plaatsen, bijvoorbeeld als je een grote tuin hebt. Je sluit de bewegingsmelder aan op een alarm, zodat je meteen een notificatie krijgt als er beweging wordt gedetecteerd in je tuin. Voor de avond is het slim om een lamp met bewegingssensor te plaatsen, zoals een lamp van Nostalux. Zo kan je goed zien waar het dier loopt.

Beperk de mogelijkheden om in je tuin te komen

Zorg dat je schutting in goede staat is, zodat er geen plekken in je schutting zijn waardoor het dier in je tuin kan komen. Op de schutting kan je verschillende producten plaatsen zoals anti klim strips, zodat dieren er niet overheen kunnen springen. Heb je zelf een kat? Kies dan het liefst voor een kattenluik met een chipscanner. Zo voorkom je dat er vreemde katten je huis en tuin binnenkomen. Ken je de eigenaar van het huisdier? Spreek diegene er dan op aan en maak afspraken met de eigenaar.

Gerelateerde berichten