Hoe je succesvol tomaten kunt kweken

Tomaten kweken is een geweldige manier om verse groenten in je eigen achtertuin te produceren. Het is ook een van de meest dankbare tuinprojecten die er zijn, want je krijgt de vruchten van je arbeid te zien. Het mooiste van tomaten kweken? Je kunt ze het hele jaar door kweken! Dit artikel geeft je informatie over hoe je met succes tomaten kunt kweken.

Waarom tomaten kweken?

Tomaten zijn betrekkelijk gemakkelijk te kweken en ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal variëteiten. Als je wilt, kun je heirloom of andere unieke tomaten kweken die je misschien niet in je plaatselijke supermarkt vindt. Door ze zelf te kweken ben je er ook zeker van dat de tomaten vers, biologisch en voedzaam zijn.

Voordelen van thuis tomaten kweken

Je moet alleen tomaten gaan kweken als je er ruimte voor hebt in je tuin/tuin. Dit artikel zal niet ingaan op kweekmethoden binnenshuis, want dit is bedoeld voor huiseigenaren die al toegang hebben tot buitenruimte waar ze hun tomatenplanten kunnen planten.

Als je van tuinieren houdt, dan is dit een uitstekend project om aan te beginnen, want het levert het hele jaar door voordelen op (als je alles goed timet). Tomaten hebben ongeveer 4-6 maanden om te rijpen en er is een eindeloze lijst van dingen die je met tomaten kunt doen. Als er niets anders is, levert het kweken van tomaten je smakelijke, biologische groenten op waarvan je gezin kan genieten.

Door de tips in dit artikel te gebruiken, zou je in staat moeten zijn om met succes zelf tomaten te kweken!

Wat voor grond heb ik nodig?

De meeste tuingronden zullen prima werken voor tomatenplanten. Maar als je klei- of zandgrond hebt, kun je die vóór het planten het beste met compost of mest verbeteren (ongeveer 3 centimeter is voldoende). Deze beide wijzigingen maken een wereld van verschil als het tijd is om je groenten te oogsten. Ze verbeteren ook de voedingswaarde door gunstige elementen zoals stikstof toe te voegen.

Hoeveel tomaten zullen mijn planten opbrengen?

De meeste soorten tomaten brengen bij de oogst gemiddeld één tot twee pond op. Dat betekent dat je per plant in totaal 20-40 tomaten krijgt! Sommige mensen hebben echter uitzonderlijke resultaten met hun planten gehad, dus het is het proberen waard, zelfs als je denkt dat je gezin niet zoveel tomaten kan eten.

Hoe begin ik met de tomatenzaden?

Begin met tomatenzaden van goede kwaliteit (bij voorkeur heirloom) en week ze een nacht in water voor je ze plant. Zorg ervoor dat ze vochtig, maar niet nat zijn als je ze in de startpotten/cellen (de kleine zaailingenbakjes die bij de meeste tuincentra te koop zijn) zet. Bedek ze dan eenvoudig met aarde en houd ze vochtig tot ze ontkiemen (beginnen te groeien). Geef om de paar bekijk de zaden een paar dagen en als ze nog niet ontkiemd zijn, geef ze dan een zacht tikje met je vinger.

Hoe verplant ik mijn tomatenplanten?

Als de tomatenplanten ongeveer 3-4 centimeter hoog geworden zijn, is het tijd om ze in de tuin over te planten. Graaf een gat dat twee keer zo diep is als de pot/cel waar de plant nu in staat en zorg ervoor dat de wortels gelijkmatig verdeeld zijn. Haal de plant voorzichtig uit de pot en plaats hem in het gat. Vul rond de wortels aan met aarde en geef elke plant een flinke slok water.

Welke soorten tomaten moet ik kweken?

Er zijn zo veel verschillende soorten tomaten om uit te kiezen, dus het kan moeilijk zijn om beslis welke je zult planten. Een goede keuze voor wie nog nooit tomaten gekweekt heeft zijn Brandywine of Roma tomaten, want die hebben de reputatie vrij gemakkelijk te groeien te zijn.

Hoe ver moet ik mijn tomatenplanten uit elkaar zetten?

Zet je tomatenplanten tijdens de eerste maand van de groei ongeveer 24-36 centimeter uit elkaar. Dat zal ze voldoende ruimte geven om zich uit te spreiden en zich te vestigen zonder wortelgebonden te raken in hun kleine starterpotten/-cellen. Vanaf dat moment kun je je eigen voorkeur voor tussenruimte bepalen (de meeste mensen vinden het prettig om de planten 48-72″ uit elkaar te zetten). Wat je uiteindelijk overhoudt is een tuin vol gezonde, groene tomaten!

Wanneer is de beste tijd om mijn tomaten te oogsten?

De duur van de tijd de tijd die tomaten nodig hebben om rijp te worden, hangt af van de soort die je kweekt. Voor de meeste soorten wil je wachten tot de vruchten diep rood of oranje zijn. Er zijn echter ook vroeg rijpende soorten die al geplukt kunnen worden als ze nog groen zijn.

Als je niet zeker weet of een tomaat rijp is of niet, geef hem dan gewoon een zachte kneep – als hij rijp is, zullen de vruchten iets meegeven.

Tomaten zijn een geweldige aanwinst voor elke tuin en door deze tips te volgen zou je met succes je eigen planten moeten kunnen kweken! Ze smaken niet alleen heerlijk, maar tomaten hebben ook een hoge voedingswaarde. Ze vormen een uitstekende bron van vitamine A en C, en ook van lycopeen – een carotenoïde met kankerbestrijdende eigenschappen.

Gerelateerde berichten