3 manieren om jezelf tegen de hitte te beschermen deze zomer

In Nederland kijken we niet meer vreemd op van een hittegolf. Toch is het iedere zomer weer zoeken naar een manier om je hoofd koel te houden. Sommigen zitten de hele dag naast een airco of ventilator. Anderen nemen een koude douche. Maar, dit zijn allemaal oplossingen binnenshuis. Zijn er dan geen opties om tóch buiten te kunnen zitten? Gelukkig wel. In dit artikel worden de drie beste manieren beschreven om jezelf tegen de hitte te beschermen deze zomer terwijl je buiten zit. De voordelen worden benoemd, de situatie waarin de oplossing het beste past en hoe je de oplossing kunt gebruiken. 

Een schaduwdoek

Misschien wel een van de populairste oplossingen van dit moment. Een schaduwdoek combineert het beste van functie en uiterlijk. Ten eerste geven schaduwdoeken namelijk schaduw en UV protectie. Daarnaast zijn er verschillende kleuren en vormen doeken die elk een unieke uitstraling hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van een driehoek schaduwdoek? Of een vierkant schaduwdoek, een rechthoekige of zelfs een vijfhoek. Iedere vorm geeft weer een ander soort schaduw. Zo kun je een schaduwdoek geheel samenstellen naar wens. 

Wanneer is een schaduwdoek de meest geschikte oplossing?

Een schaduwdoek is een flexibel type zonwering. Dit houdt in dat het doek makkelijk te bevestigen is, maar ook zo weer op te ruimen is. Een schaduwdoek hangt boven je terras. Hierdoor neemt het geen extra ruimte in. Dit in tegenstelling tot een parasol. Hiervan lijkt de voet altijd in de weg lijkt te staan. Een schaduwdoek biedt de oplossing wanneer je op zoek bent naar een eenvoudige en kostenvriendelijke manier.

Een pergola

Wanneer je weet wat een pergola is, dan weet je ook dat deze uit zichzelf weinig schaduw biedt. Een pergola is een open constructie. Vaak wordt het gemaakt van hout of aluminium. Toch is er een reden dat de pergola een plek krijgt in dit artikel. De constructie verleent zich namelijk perfect voor het laten begroeien met klimplanten. Populaire planten die snel groeien zijn bijvoorbeeld de Blauwe regen, Clematis en de Witte Druif. Een pergola in combinatie met klimplanten ziet er niet alleen natuurlijk uit, het biedt ook verkoeling. Dit komt door de schaduw in combinatie met de verdamping. 

Een pergola doek

De open constructie van de pergola biedt de mogelijkheid om deze uit te breiden met een schaduwdoek. Het type schaduwdoek op een pergola wordt ook wel een ‘harmonicadoek’ genoemd. Deze naam heeft het doek te danken aan het gelijknamige muziekinstrument. Een harmonicadoek schuift, net als het instrument, open en dicht. Het doek wordt bevestigd op de pergola en schuift over staaldraden heen. Hierdoor kun je op het terras onder je pergola zelf kiezen wanneer je in de schaduw of in de zon wilt zitten. 

Wanneer is een pergola doek de meest geschikte oplossing?

Een voordeel ten opzichte van een standaard schaduwdoek is dat een harmonicadoek makkelijk op te klappen is. Hierdoor kun je deze uit het zicht halen wanneer in de zon wil zitten. Het schuifsysteem maakt het nog eenvoudiger om flexibel van de zomer te genieten. 

Gerelateerde berichten