Onkruidvrij tuinieren: leer hoe je kunt voorkomen dat onkruid groeit voordat ze beginnen!

Wanneer is de beste tijd om onkruid te wieden? Gisteren. Wanneer is de tweede beste tijd? Nu. Het is een oude grap, maar er zit veel waarheid in: hoe eerder je een onkruid verwijdert, hoe kleiner de kans dat het zich vermenigvuldigt en de hele tuin overneemt.

Een onkruid is gewoon een plant die groeit waar het niet gewenst is. De wilde bloem van de een is immers de wiet van de ander.

Er zijn je gebruikelijke verdachten, die namen die meteen in je opkomen als je het over onkruid hebt: paardebloemen, distels, krabgras en vogelmuur. Maar wat maakt deze – en andere – zo’n effectieve overlast?

Onkruid is van nature begaafd met eigenschappen waardoor het zich gemakkelijk kan verspreiden. Deze kenmerken zijn onder meer:

  • Royale zaadproductie
  • Snelle kieming en vestiging
  • Zaden die lange tijd inactief blijven
  • Mogelijkheid om gebieden met veel verkeer te bezetten

Onkruid concurreert met gras en tuinplanten om ruimte, licht, water en bodemvoedingsstoffen. Ze zien er niet alleen slecht uit en hebben het vermogen om snel over te nemen, ze zijn ook de perfecte gastheren voor ziekten en insecten. Voordat je het weet, kan één wiet veranderen in vele kleine dieven die je planten van hun gezondheid beroven.

Hoe onkruid te voorkomen?

De beste manier om te voorkomen dat onkruid zich door uw tuin verspreidt, is door ze te stoppen voordat ze wortel schieten. Weten hoe je onkruid kunt voorkomen, betekent dat het begrijpen van de taak geen eenmalige klus is, maar eerder een continu tuinkarwei. Maar zelfs degenen die onkruid wieden, doen dat met tegenzin, wetende dat het voorkomen van onkruid zoals ze verschijnen, of snel nadat ze zijn ontkiemd, veel minder tijd kost dan het verwijderen van een gevestigde onkruidplaag. Overweeg de volgende stappen te nemen voor een onkruidvrije tuinervaring.

  1. Voeg een mulchlaag toe aan je border.
  2. Maak gebruik van bodembedekkende planten.
  3. Plaats anti-worteldoek onder je border, of onverharde en halfverharde paden.
  4. Verticuteer, (bekalk) en bemest het gazon tijdig en hou het gazon redelijk kort tijdens het groeiseizoen.
  5. Ga voor grote tegels, met kleine naden en kieren.
  6. Of ga juist voor het tegenovergestelde: maak de ruimte tussen de tegels wat groter en beplant deze met kruipende plantsoorten.
  7. Verwijder onkruid, voordat het de kans krijgt zichzelf uit te zaaien of te vermeerderen.
  8. Door goed te weten wat je waar hebt geplant, kan je ongewenste uitzaaiers en onkruid al vroeg herkennen en verwijderen.
  9. Begin je een nieuwe border? Verwijder dan al het onkruid en eventuele restanten hiervan uit de grond.
  10. Let er bij het planten van nieuw plantmateriaal op, dat er geen onkruid in de de potgrond zit. Verwijder dit zoveel mogelijk, voordat je de plant in de grond plaatst.
  11. Gooi geen onkruid of sterk woekerende planten op de composthoop. Zo voorkom je verspreiding, mochten deze restanten onverhoopt overleven in je composthoop.
  12. Veeg met enige regelmaat je terras of stenen paden met een harde borstel, eventueel met wat scherp zand. Dit voorkomt de hechting van mossen en onkruid.
  13. Misschien wel de meest onderschatte tip: Reeds aangeslagen, goed groeiende, gezonde planten, kunnen in veel gevallen de concurrentie van onkruid prima aan.

Gerelateerde berichten