Moet ik een vaatwasser aanschaffen?

Het is 10 uur ’s avonds en de afwas van de dag heeft zich opgehoopt omdat je te lui was om het meteen af te wassen. Zou het niet ideaal zijn om een vaatwasser aan te schaffen? Dat hangt er van af. Er zitten natuurlijk een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen aan een vaatwasser vast. Voordat je je geld gaat investeren in een vaatwasser is het dus belangrijk om eerst dit artikel door te lezen waarin wordt uitgelegd waarom het wel en waarom het niet goed is om een vaatwasser aan te schaffen. 

Waarom je wel een vaatwassser moet aanschaffen

Het hebben van een vaatwasser kan handig zijn en heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je zelf niet meer een half uur over de afwas hoeft te doen. Je kunt makkelijk de vuile was in de vaatwasser ruimen. Dit betekent dat het vuil servies zich niet meer ophoopt op het aanrecht. Daardoor heeft ongedierte geen kans meer om zich te nestelen en hoef je dus niemand te bellen voor ongedierte bestrijden. Dit zorgt er direct voor dat je huis er meer opgeruimd uitziet en dat er meer ruimte op het aanrecht overblijft. Verder is het fijn dat je niets hoeft af te drogen. Een vaatwasser droogt vanzelf het servies af. Als je een zuinige vaatwasser aanschaft is deze goed voor het milieu. Hij gebruikt water meerdere keren en zal minder water gebruiken dan een spoelbak. Zorg er dan wel voor dat je je vaatwasser niet onnodig laat lopen.

Waarom je niet een vaatwasser moet aanschaffen

Een vaatwasser heeft natuurlijk ook een aantal nadelen. Een vaatwasser is namelijk niet altijd milieuvriendelijk. Een vaatwasser kost namelijk materialen en energie om te maken en installeren. Hier zijn grondstoffen voor nodig. Dit is natuurlijk slecht voor het milieu. Verder gebruikt een vaatwasser veel stroom. Een vaatwasser kost ongeveer 1.2 kw/h per wasbeurt. Er wordt in dit geval uitgegaan van een wasbeurt van 65 graden. Verder neemt een vaatwasser natuurlijk veel ruimte in beslag. Niet elk huis heeft genoeg plek in de keuken om een vaatwasser te plaatsen.

Tips met een vaatwasser 

Zorg dat je de vaatwasser altijd vol hebt. Hierdoor verspil je niet onnodig energie en water. Verder is het goed om de vaatwasser altijd op 65 graden te zetten. Dit verlengt namelijk de levensduur van het apparaat. Dit voorkomt ook vieze geurtjes die vrijkomen als het vet niet oplost.

Voordat je een vaatwasser koopt moet je dus goed bovenstaande tips en voor- en nadelen doorlezen en voor jezelf afwegen of het voor jou het waard is om een vaatwasser aan te schaffen.

Gerelateerde berichten