5 tips voor het schoonmaken van je dakgoot

Aan het eind van de herfst zitten dakgoten vol met takken, mossen en zwerfvuil. Om verzakking, lekkage en schimmel te voorkomen is het nodig de dakgoot leeg te maken en deze een poetsbeurt te geven. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, het schoonmaken van je dakgoot? In deze blog delen we praktische tips over hoe je veilig en eenvoudig je dakgoot reinigt.

1. Regel een stevige ladder

Een dakgoot schoonmaken gaat zelden vanaf de begane grond. Je zult dus een ladder moeten gebruiken om gebladerte, vuil en modder uit de dakgoot te halen. Pak hiervoor niet de eerste-de-beste keukentrap, maar een stevige ladder. Zet deze rechtop en en maak hem vast met een ladderstopper voor extra veiligheid. Schuif hem vervolgens tot 1 meter boven de dakgoot uit en maak de sporten schoon voor extra grip. Gebruik de drie bovenste treden van de trap trouwens niet om onbalans te voorkomen.

2. Verzamel alle benodigdheden

Voor het leegmaken van de dakgoot raden we aan handschoenen, een schepje en een stoffer of bezem klaar te leggen. Ook een schuurspons of staalborstel komt goed van pas bij het schoonmaken van je dakgoot. Leg daarnaast een emmer of vuilniszak klaar om het vuil uit de dakgoot in te stoppen. Tot slot heb je voor het doorspoelen van de dakgoot water nodig. Je kunt hiervoor je tuinslang gebruiken, maar ook een gieter.

3. Bladeren, takken en mos verzamelen

Stevig schoeisel en handschoenen aan? Dan ben je klaar om de ladder te beklimmen. Neem de vuilniszak mee naar boven en knoop deze vast aan de ladder. Dit zorgt ervoor dat je beide handen vrij hebt; één om je vast te houden aan de ladder, de ander om het gebladerte mee weg te halen. De meeste bladeren gaan gewillig de zak in, andere blijven stug plakken. Haal deze voorzichtig los door er met een schuurspons of staalborstel overheen te wrijven. 

4. Spoel de dakgoot door

Haal de tuinslang erbij of vul een gieter met water. Laat vervolgens het water door de dakgoot stromen en let goed op of het water zich zonder problemen naar de regenpijp begeeft. Ook de weg naar beneden toe moet vloeiend verlopen. Is dit nog niet het geval? Controleer dan goed of er nog ergens wat gebladerte vast zit. Verwijder ook het laatste hardnekkige vuil wat nog in de dakgoot zit en spoel het geheel nogmaals goed door. 

5. Plaats een boldraadrooster

Is het schoonmaken van de dakgoot klaar en is de gehele richel droog? Ga er nog even met een bezem doorheen en veeg het laatste vuil op met een stoffer en blik. Als de dakgoot erg vol zat, is het verstandig een boldraadrooster bovenop de regenpijp te plaatsen. Dit kleine ronde bolletje voorkomt dat bladeren zich ophopen in de pijp met alle gevolgen van dien. Ook dakgootegels en afdekplaten beschermen tegen ophopingen in de dakgoot.

Gerelateerde berichten