Wonen met huisdieren: Tips voor een harmonieus samenleven

Huisdieren bieden gezelschap en liefde in huis. Voor veel mensen zijn huisdieren onderdeel van hun gezin. Maar het samenleven kan ook best een uitdaging zijn, vooral op het gebied van schoonmaken en een veilige omgeving voor het dier. In deze blog zullen we een aantal tips delen die het samenleven met een huisdier makkelijker zullen maken. 

Tip 1: Identificeer giftige planten en voedsel

Sommige planten en voedingsmiddelen die je in huis hebt zijn giftig voor huisdieren. Lelies, azalea’s en chrysanten zijn voorbeelden van planten die schadelijk kunnen zijn bij inname. Daarnaast zijn chocolade, druiven en uien ook gevaarlijk voor huisdieren. Zorg er dus voor dat deze producten buiten het bereik van je huisdier liggen. 

Tip 2: Berg gevaarlijke stoffen op

Naast planten en voedingsmiddelen heb je vaak nog andere dingen in huis die gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdier. Schoonmaakmiddelen en medicijnen zijn daar een voorbeeld van. Deze gevaarlijke stoffen zul je dus goed op moeten bergen. En let ook op bij het weggooien van verpakkingen van deze stoffen. Doe dit op een plek waar je huisdier er niet bij kan, want er zitten altijd nog wat restjes in de verpakking.

Tip 3: Vermijd gevaarlijke situaties

In huis kunnen er verschillende gevaarlijke situaties optreden. Het is belangrijk om deze te identificeren voordat je een huisdier in huis neemt. Let bijvoorbeeld op blootgestelde elektrische draden. Jonge huisdieren zijn vaak nieuwgierig en je wilt natuurlijk niet dat ze iets overkomt. Zorg er ook voor dat je gevaarlijke ruimtes, zoals de keuken, kunt afsluiten. Trek de deur achter je dicht als je de ruimte in gaat, of plaats een hekje.

Tip 4: Train je huisdier

Een huisdier wat luistert naar commando’s maakt het samenleven een stuk makkelijker. Je zal hiervoor wel een beetje moeite moeten doen, door naar een cursus te gaan of thuis te oefenen met je huisdier. Dit geldt natuurlijk niet voor een parkiet of een cavia, maar wel voor een hond en een kat. Leer deze dieren een aantal basiscommando’s, zoals zitten, liggen en hier komen. Zorg er bij het trainen voor dat je gebruik maakt van beloningstechnieken, zodat het gewenste gedrag gestimuleerd wordt.

Tip 5: Zorg voor huisdierbestendige meubels en vloeren

Bij het inrichten van je huis zul je een beetje rekening moeten houden met het huisdier wat je hebt/wil. Kies voor meubels en vloeren die krasbestendig en makkelijke schoon te maken zijn. Vermijd luxe stoffen en kies voor materialen die bestand zijn tegen huisdieren. Bij een meubelzaak kunnen ze je hier vaak bij helpen. Heb je al meubels die eigenlijk niet bestand zijn tegen huisdieren? Zoek dan voor beschermende hoezen voor je meubels. 

Tip 6: Creëer huisdierzones

Het kan handig zijn om specifieke zones in te richten voor je huisdier. Dit kan bijvoorbeeld een ruimte zijn waar het dier slaapt of juist een ruimte om te spelen. In deze ruimte kun je het huisdier ook laten als je weg gaat of als er bezoek is. Om toegang tot bepaalde ruimtes te beperken, kun je gebruik maken van hondenhekjes of kattenluiken. Zo voorkom je dat het dier schade maakt aan een ruimte als je niet thuis bent.

Tip 7: Let op de gezondheid van je huisdier 

Als je de voorgaande tips nauwkeurig volgt, kan het eigenlijk bijna niet misgaan met een huisdier in huis. Maar heeft je huisdier bijvoorbeeld toch iets gegeten wat niet mag, neem dan altijd contact op met de dierenarts! Zij weten raad in iedere situatie, en kunnen je advies geven over verdere stappen die gezet moeten worden. Zorg er ook voor dat je huisdier is ingeënt tegen ernstige ziektes. Welke vaccinaties jouw huisdier nodig heeft, kun je bespreken met een dierenarts. Ben je nog op zoek naar een goede specialist voor je huisdier? Bekijk dan deze website voor de beste huisdierendokter!

Gerelateerde berichten