Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

Het is zover: jij gaat je tuin voorzien van een prachtige, groene grasmat. Eentje waar de kinderen lekker op kunnen ravotten, of je huisdieren veel plezier van gaan hebben. Of je houdt hem lekker voor jezelf en gaat genieten van de prachtige groene aanblik die het jouw tuin gaat geven! Als je voor gras gaat, wil je straks natuurlijk wel een gezond en onderhoudsvriendelijk gazon. Op welke dingen moet je dan letten als je de eerste stappen gaat zetten in de aanleg ervan? Waar let je op als je jouw gras gaat uitkiezen?

Onze tip: ga voor graszoden

Je kunt natuurlijk met graszaad in de weer en geduldig wachten tot je zwarte zandbak langzaamaan verandert in een mooi siergazon. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd: je moet er bijzonder veel geduld voor hebben, en je kunt je tuin echt een flink paar weken niet gebruiken. Ga jij voor een sneller resultaat? Maak dan gebruik van graszoden! Deze kant-en-klare groene matten bevatten veel gezonde grasplantjes, die weinig ruimte laten voor onkruid. Zo heb je vanaf dag 1 direct een groen grasveld!

Ook bij het uitkiezen van graszoden zijn er natuurlijk genoeg aandachtspunten. Welke vragen moet je jezelf en de kweker stellen, voor je graszoden gaat kopen?

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

Om een stevige grasmat te kunnen vormen, moeten grasplantjes een aantal maanden de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Krijgen ze te weinig tijd om te groeien, dan scheurt de grasmat eenvoudig en kunnen de plantjes verdrogen of afsterven bij het afsteken. Niet wat je wil! Let er daarom op dat je grasmat minimaal 10 maanden op de akker heeft mogen groeien. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?

Plastic netten? In je gras? Jazeker! Veel graskwekers verwerken netten in hun graszoden, om de stevigheid van hun matten te allen tijde te behouden. Zo hoeven de plantjes minder lang te groeien voor ze ze kunnen afsteken. En dat scheelt weer geld! De vraag is natuurlijk of jij plastic in jouw tuin wil verwerken. Nee? Wij geven je groot gelijk! Vraag voor aanschaf je kweker dus op de man af of ze gebruik maken van netten tijdens de kweek.

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?

Naast het gebruik van plastics in je graszoden is ook het gebruik van chemicaliën tijdens de kweek van je gras een belangrijk item om naar te vragen. Sommige kwekers gebruiken kleine hoeveelheden chemische middelen om het onkruid in je grasmat te bestrijden. Maar anderen maken er ongelimiteerd gebruik van, ook bij het bemesten van je gras!

Jij bepaalt natuurlijk hoe milieuvriendelijk je gazon gekweekt moet zijn, maar spelen er kinderen of huisdieren in je gazon, dan is het gebruik van chemicaliën eigenlijk uit den boze. Je moet er niet aan denken dat ze die giftige stoffen binnenkrijgen!

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Ligt jouw gras alleen maar mooi te zijn, of stuitert er regelmatig een horde kinderen overheen? Het is slim om de kwaliteit van je gras aan te laten sluiten bij de doeleinden die je gazon heeft. Hoef je er niet zo vaak overheen te lopen, dan is een basic grasmat uitstekend: wordt je gras regelmatig op de proef gesteld, kies dan ook voor een premium graszode. En wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor ecologisch gras, dat op een 100% natuurlijke manier gekweekt wordt!

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Zeker weten dat je bestelt bij een adres waar je ruim de keuze hebt voor jouw nieuwe grasmat? Bij Topgazon kun je kiezen uit 3 verschillende gras, die op het juiste moment speciaal voor jou afgestoken worden van de mooiste Drentse akkers. Kies uit lekker voordelige Speelgazon graszoden, topkwaliteit Premium graszoden of de Natuurzoden, die helemaal ecologisch verantwoord gekweekt worden. Tegen een kleine vergoeding worden ze zelfs op rol bij je thuisbezorgd! Ga naar deze website >

 

Gerelateerde berichten