Hoe kom je van hardnekkig onkruid af?

Wie heeft er niet met onkruid gestreden? Ze uit de weg ruimen kan moeilijk zijn, maar is noodzakelijk voor een gezonde tuin. Koop de juiste benodigdheden voor je je strijd tegen ongewenste planten begint.

Soorten onkruid

Voordat je producten kiest om onkruid te doden, moet je weten welke soort onkruid je tuin teistert. Breedbladige planten worden allemaal als onkruid beschouwd omdat ze zich snel voortplanten en in andere omstandigheden groeien dan gewenste planten. Voorbeelden zijn paardenbloemen, weegbree, en klaver, terwijl grassen onder andere krabgras en kwakgras omvatten. Eenjarigen sterven af in de wintermaanden of wanneer ze bruin worden door vorst of hitte; meerjarigen overleven in sommige gebieden jaar na jaar. Sommige herbiciden doden alle soorten, terwijl andere alleen bepaalde soorten schaden.

1) Veilig producten kiezen

Voordat je producten kiest om onkruid te doden, moet je de etiketten lezen. Gebruik alleen herbiciden die gemaakt zijn voor de soort onkruid die in je tuin groeit; zorg ervoor dat alle gebieden waar je het middel gebruikt op het etiket vermeld staan. Sommige breedbladige onkruiden geven de voorkeur aan vochtige grond, terwijl andere van droge omstandigheden houden; kies een product dat zich op de juiste omgeving richt. Wees voorzichtig bij het werken met chemicaliën en draag beschermende kleding, waaronder oogbescherming en lange mouwen, broek, handschoenen, en stevige schoenen.

2) Agressieve methoden

Begin met het met de hand of met een elektrische of gas-aangedreven onkruidruimer verwijderen van grote stukken onkruid, tot je geen sporen van de wortels meer ziet. Zorg ervoor dat je alle stukjes wortel wegwerkt, zodat ze niet teruggroeien. Als ze later weer verschijnen, ga dan verder met agressieve methoden.

3) Chemische bespuitingen

Spuiten is een andere optie, maar niet de veiligste. Spuit als er geen windvlagen zijn en nooit in de richting van huizen of andere plekken waar mensen vaak komen. Draai de spuitmachine op zijn kant met de spuitkop naar beneden gericht om te voorkomen dat het product verontreinigd wordt met vuil en puin dat in leidingen, pompen, kleppen, enz. zit. Als je klaar bent met het toepassen van herbiciden in de zomermaanden, wanneer alle vaste stoffen op de grond zijn neergedaald, zet je de spuitmachine weer rechtop voordat je hem uitzet, om te voorkomen dat er materiaal in het pompmechanisme terechtkomt.

4) Milieuvriendelijke producten

Gebruik milieuvriendelijke (niet giftige) producten om hardnekkig onkruid te doden; dit zijn onder andere maïsglutenmeel en azijn gemengd met zout water (een eetlepel zout per twee kopjes water). Maïsglutenmeel werkt door de groei van onkruid te remmen. Om het aan te brengen strooi je het gewoon op de grond en krab je het met een schoffel of hark in de oppervlaktegrond; geef binnen 24 uur na het aanbrengen water. Azijn doodt onkruid door het uit te drogen; het beschermt echter niet de planten die je in je tuin wilt houden. In tegenstelling tot chemische producten moet azijn het hele seizoen opnieuw worden toegepast voor het beste resultaat.

5) Pre-emergent methode

Pre-emergent is een andere methode die gebruikt wordt om onkruid te doden voordat het begint te groeien. Deze methode vereist vooruitdenken omdat dit middel moet worden toegepast vóór de zaden uitlopen; zodra er planten verschijnen, gebruik je de andere hierboven genoemde methoden.

Hardnekkig onkruid kan elke tuin ruïneren. Neem de tijd om te begrijpen wat voor soort onkruid er in je tuin groeit om de beste methode te kiezen om ze te doden.

Een groene duim hebben is gemakkelijk als je bereid bent er hard voor te werken, maar onkruid kan het tuinieren onoverkomelijk doen lijken. Gebruik de etiketten van de producten om uit te zoeken welk onkruidverdelgingsmiddel voor jouw soort tuin werkt, en gebruik een van de andere hierboven voorgestelde methoden om van hardnekkig onkruid af te komen dat later opduikt. Als je milieuvriendelijke producten wilt gebruiken, kun je maïsgluten en azijn gemengd met zout water (een eetlepel zout per twee kopjes water) op je tuin gebruiken zonder nabije planten en gazons te schaden.

Gerelateerde berichten