5 tips voor het goed onderhouden van je planten

Als je tuin klein is, wil je elke kostbare druppel water besparen. Als je echter niet oppast met je watergeefgewoonten, kun je gezonde planten met zachtheid om zeep helpen.

1. Water geven op het juiste moment van de dag is belangrijk

Tijdens de hitte van de dag zal water snel verdampen of opgenomen worden door dorstige bodemmicroben of verdampen van plantenbladeren. Maar het duurt even voor al dat vocht diep in de wortelzone is waar het nodig is. En in sommige gevallen (zoals bij natte grond) beschadigt overbewatering de wortels direct.

Maak de grond ’s morgens vroeg grondig nat in plaats van ’s avonds of laat in de middag als de temperaturen hoog zijn en minder vocht kan worden opgenomen. Dit vermindert schadelijke schimmelziekten die goed gedijen in natte grond.

2. Geef diep water om diepe wortels te stimuleren

Langer en dieper water geven moedigt planten aan om sterke wortels te ontwikkelen die tot diep in de grond op zoek gaan naar water, in plaats van alleen aan de oppervlakte water op te nemen, waar ze gemakkelijk gestresst worden door hitte en droogte.

Een sproeislang kan hierbij heel nuttig zijn, omdat hij het vocht rechtstreeks naar de wortelzone van de planten brengt zonder dat nabije plaatsen onder water komen te staan of schimmelziekten op nat blad worden bevorderd. Om te voorkomen dat dompelslangen met aarde verstopt raken, begraaf je ze een voet of meer onder de grond en bevestig je lichte druppelemitters langs de lengte, om de drie voet. Of prik gaten over de hele lengte van een gebruikte plastic melkkan en bevestig die over het uiteinde van je soaker slang.

3. Verbeter de drainage

Indien nodig De meeste tuingrond heeft voldoende organisch materiaal en luchtruimten om het water voldoende naar de wortelzone te laten afvloeien. Heb je echter erg zware kleigrond met een slechte afwatering, dan kan het helpen om wat zand of perliet in te graven. In extreme gevallen moet je misschien het hele plantvak uitgraven en opnieuw aanleggen met minder klei of er extra organisch materiaal zoals compost of veenmos doorheen mengen.

4. Bestrijd schimmelziekten

Als je planten al tekenen van bladvlekken of verwelking vertonen, verhoog dan de luchtcirculatie door dichte beplantingen uit te dunnen, zodat er minstens 18 centimeter tussen gezonde planten zit. Als je deze gestresste planten water geeft, probeer dan niet te veel vocht op hun bladeren te krijgen. En besproei ze nooit met een tuinslang of bovengrondse sproeier, die ziektesporen kan verspreiden.

5. Gebruik de “soak and dry” methode om diepe wortelgroei te stimuleren

Om van schimmelziekten af te komen, vermijd je water geven in de late namiddag of avond, wanneer de bladeren urenlang nat blijven en vatbaarder zijn voor infectie. Zorg er ook voor dat je grond goed afwatert, zodat wortels niet met overtollig water om zuurstof hoeven te concurreren.

Gerelateerde berichten