Welke soorten hekwerken zijn er?

De kans dat jij een hekwerk in je tuin hebt staan om de grens tussen de tuin van jou en je buren af te schermen is natuurlijk vrij groot. Dit kan door middel van een schutting of een hekwerk. Veel mensen kiezen voor traditionele, houten schuttingen, maar stalen hekwerken worden steeds populairder. Waar eerder vooral bedrijventerreinen werden afgeschermd door middel van stalen hekwerken, zien we dat rondom woonhuizen ook steeds vaker wordt gekozen voor zo’n stalen hekwerk. Dat is natuurlijk niet voor niets! Hekwerken hebben allerlei verschillende voordelen. Dus denk jij eraan om te kiezen voor een stalen hekwerk als afscheiding, dan is het goed om te kijken welke soort het beste bij jouw persoonlijke situatie en voorkeuren past. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. 

Spijlenhekwerk

Kies je voor stevigheid en veiligheid, dan is dit één van de hekwerken die zeker is aan te raden. Het is namelijk sterk en zorgt ervoor dat je het kunt gebruiken ter beveiliging. Zo wordt er vaak voor een modern hekwerk gekozen wanneer het een bedrijventerrein betreft en is de keuze voor het omheinen van een tuin vaak voor een klassieke variant. De reden waarom hekwerken met spijlen steeds populairder worden, is omdat ze tegenwoordig verkrijgbaar zijn in verschillende soorten. Mede daardoor zijn ze dus ook perfect geschikt om te gebruiken als afscheiding van je tuin.

Gaashekwerk

Een gaashekwerk is één van de meest gebruikte soorten als het gaat om vaak het afbakenen van bijvoorbeeld een kippenhok. Dit gaas is relatief goedkoop en ook eenvoudig en snel zelf te bevestigen. Het enige wat je nodig hebt, zijn een aantal piketpaaltjes en natuurlijk een rol met gaas. Daarnaast wordt een gaashekwerk vaak gebruikt om tegen een schutting een soort ‘groene muur’ te creëren door middel van beplanting. Het voordeel hiervan is dat je deze makkelijk kunt verplaatsen. 

Dubbelstaafmat hekwerk

Een dubbelstaafmat hekwerk heeft de voordelen van zowel een spijlenhekwerk als een gaashekwerk. Dat maakt een dubbelstaafmat hekwerk erg betrouwbaar en tegelijkertijd betaalbaar. Een groot voordeel van een dubbelstaafmat hekwerk, is dat planten begroeiing hier makkelijk aan kan hechten. Binnen korte tijd heb je dus een dicht hekwerk. 

Een hekwerk is onderhoudsvriendelijk

De reden waarom veel mensen kiezen voor een stalen hekwerk in plaats van een houten schutting, is omdat een stalen hekwerk onderhoudsvriendelijker is. Een houten schutting heeft met regelmaat een onderhoudsbeurt nodig. Dankzij de wisselende weersomstandigheden is het verstandig om een houten schutting eens in de twee jaar in de beits te zetten of een andere lak. Een hekwerk daarentegen heeft dit allemaal niet nodig. Een stalen hekwerk is vaak voorzien van een speciale coating, waardoor je er na het plaatsen geen omkijken meer naar hebt. Dit maakt een stalen hekwerk zeer onderhoudsvriendelijk en het heeft een hele lange levensduur. 

Gerelateerde berichten