5 manieren om je tuin kindvriendelijk in te richten

Als het om tuinen gaat, zijn er veel dingen om rekening mee te houden – grootte, vorm, planten, en meer. Maar als je kinderen hebt, komt er nog een andere factor bij kijken, namelijk hoe kindvriendelijk de tuin is. Hier zijn vijf tips om je tuin in te richten met je kleintjes in gedachten.

1. Geef de tuin een gevoel van omheining

Als je kinderen jong zijn, dan wil je er zeker van zijn dat ze niet kunnen afdwalen en verdwalen in een ander deel van de tuin. Als er grenzen zijn, zelfs als het korte zijn zoals heggen of hekjes, geeft dat ze enige richting over waar ze niet heen mogen gaan. En als je een hek hebt dat naar buiten leidt, zet het dan vast met grendels of sloten waar kinderen niet gemakkelijk bij kunnen.

2. Gebruik kunstgras als ondergrond

Een van de beste manieren om een kindvriendelijke tuin te creëren is door kunstgras als ondergrond te gebruiken. Het is zacht en veilig voor kinderen om op te spelen, en het vergt geen onderhoud – niet maaien, geen water geven, geen onkruid wieden. Bovendien ziet het er het hele jaar door mooi uit, ongeacht het weer. Het maakt namelijk niet uit waar je woont: kunstgras ligt er áltijd mooi bij!

3. Plant planten die bij de leeftijd passen

Het is misschien verleidelijk om gewoon de grootste, stevigste bloemen te planten die je mooi vindt, maar als je kinderen in de buurt zijn, moet je eerst aan hun veiligheid denken. Grotere planten kunnen snel gevaarlijk worden als ze omvallen – zelfs met de beste steunconstructies – dus kies in plaats daarvan voor kleinere soorten. Ook planten met doorns kunnen gevaarlijk zijn voor rondlopende kinderen. Er zijn genoeg mooie bloemen die geen toezicht van volwassenen nodig hebben om ze overeind te houden.

4. Maak het kleurrijk

Ten eerste maakt het toevoegen van kleur de tuin leuker en uitnodigender voor kinderen. Ten tweede helpt het hen te leren over kleuren en hoe ze gebruikt kunnen worden om verschillende stemmingen en effecten te creëren. En tenslotte is het een mooie manier om wat persoonlijkheid aan je tuin toe te voegen! Jij blij, zij blij.

5. Denk na over schuilplaatsen

Als er plekken in je tuin zijn die vanuit het huis niet gemakkelijk te zien zijn, zorg dan dat je ze goed gebruikt. Een klein holletje onder een kleine boom is perfect om verstoppertje te spelen of superheld te spelen met hun vriendjes. Het hoeven geen grote ruimtes te zijn – geef je kleintjes een plek om te spelen die niet helemaal blootgesteld is naar de wereld van de volwassenen, maar zorg er wel voor dat je het in de gaten kunt houden en de plekken daadwerkelijk veilig zijn.

Met deze tips zal je tuin de perfecte plek voor je kinderen zijn!

Gerelateerde berichten